November 2012

Hrášková a cibulová polévka

19. november 2012 at 19:10 | Bonnie |  Food
Možná si připadáte, že vám sem dávám samý hloupý recepty, ale řekněme, že je to proto, že znám spoustu lidí, co vařit moc neumí, nebo jim plotna prostě nevoní, a pak taky jsou to velmi levná a rychlá jídla, což se mě jako študákovi s velmi pracovně vytíženým mužem velmi hodí. Tentokrát jsem měla polívkovou, tak tu máte dva recepty na polívku. Cibulačku a Hráškovou. Obě jsou husté a syté, a o to lépe. A ačkoli se tvrdí, že hrášek i cibule nadýmají, u těchto polívek jsem nikdy problémy neměla, takže se nebojte, a když se bojíte, tak je nevařte.

Cibulačka

Ingredience:
Polévka
6 velkých cibulí
olej
1l zeleninového vývaru
tymián
1 lžička másla
pepř, sůl
(česnek)

Příloha
Toastový chléb / bagetka
sýr / kozí sýr / ovčí sýr ... No jak kdo má rád.


Postup
Cibuli nakrájíme na čtvrtky a na dostatečném množství oleje lehce osmažíme se solí. K cibuli přidáme tymián a chvíli dusíme. Potom přídáme vývar a uvedeme do varu, nato vaříme dokud cibule nezměkne. V téhle fázi můžeme přidat trošku česneku na zostření, ale nepřehnat, neni to pak dobrý. Pak vezmeme potopný mixér a polívku rozmixujeme, nejlepší by bylo jí pak ještě propasírovat, aby byla úplně kašovitá, ale to není v moci všech. Následně přidáme lžičku másla, opepříme, dochutíme jak je třeba a podáváme. A nesmím zapomenout na bagetku posypanou sýrem a zapečenou do křupava. Já jí dělám v minitroubičce, trvá to ani ne minutu. Dám tam rozpéct tu bagetku a asi v půlce, až začne zlatavět na ní nastrouhám sýr a dám to tam dodělat. S ní je to úplná mňamka.


A cena? Má to smysl počítat? No řekněme odhadem že cibule stojí do 6ti kč, pokud jí máte ze zahrádky jako já, tak 0Kč, koření se nedá spočítat ani na korunu, lžička másla 3kč, kostka bujonu 5kč a trocha oleje.
T.j.: max 20Kč na litr polévky.

A teď chyby
1. Cibulku jsem smažila moc dlouho.
2. Dala jsem moc oleje.
3. Použila jsem masový bujón.
4. Přehnala jsem to s česnekem.

Čas cca 30minut


Hrášková polévka
Tu dělám hrozně ráda. Je hutná a nedá se skoro zkazit, mimochodem výborná na štědrovečerním stole.

Ingredience
1 pytlík mraženého hrášku v pytlíku (vybírejte pořádně, ovlivní celou chuť polévky)
1/2l zeleninového vývaru
kousek špeku/ sádla/ slaniny (- je to na vás, množství taky, nikdy jsem nevážila, asi hrst, sádla samozřejmě méně, jen na opečení cibulky)
1 cibuli
1/2 palice česneku (pokud máte ten českej vypalovák, tak uberte, tam stačí i jeden stroužek)
sůl
pepř
majoránku
rohlík/veku

Postup
Na drobno pokrájenou cibuli osmahneme společně s pokrájeným špekem do růžova, poté zalejeme vývarem a přidáme mražený hrášek a prolisovaný česnek. Část hrášku si dáme stranou a uvaříme v jiném kastrůlku. Není třeba to dělat, můžete ho vyndat potom, ale už na něm navždy budete mít cibuli. Teď je čas na osmahnutí krutónků z rohlíku/veky. Až hrášek změkne, rozmixujte ho potopným mixérem i s cibulí. Prostě z toho udělejte kaši. Teď, pokud máte polívku moc hustou, přidejte horkou vodu. Postupně, ať to nepřeženete. Potom přidejte trochu smetany, zjemní vám polívku, nepřežeňte to, pak je tam moc cítit. Dochuťte a až přestanete vařit, nasypte navrch majoránku a zavřete pokličkou. A může se podávat! :)


Chyby:
1. Často si zapomenu koupit slaninu. Pak polívku radši vůbec nedělejte, nemá to smysl.
2. Mám málo hrášku, dala jsem moc vývaru. V tu chvíli se to snažím zahnat hráškem z konzervy, kterej doma mám vždycky.
3. Zapomenu na česnek.
4. Přeženu to se smetanou.






Bon Apetit!



Levná, lehká a výborná pomazánka

13. november 2012 at 18:29 | Bonnie |  Food
Hola, hola jak se dneska máte? Já jsem hrozně unavená, ale měla jsem hlad a tak jsem si udělala to nejjednodušší co jsem mohla. Pomazánku. Je hrozně jednoduchá, docela zdravá a stojí pár kaček. Asi jí budu říkat studentská.
Ingredience:
1 mrkev
1 petržel
1 pomazánkové máslo (já mám ráda to od pilosu, ale výběr je samozřejmě na vás)
1 stroužek česneku (mě se nechtělo loupat česnek, tak jsem použila sušený v kořence)
pepř, sůl
Postup:
Mrkev a petžel ostrouháme, nastrouháme do misky, prolisujeme do toho česnek a vmícháme pomazánkové máslo. Krásně se nám obarví do oranžova. No a podle chuti dosolte a opepřete. Rychlý jako testíček.


(aktualizace - fotka přidána :) )


Bon apetit!

Elvisovské sendviče

11. november 2012 at 20:50 | Bonnie


Moje kamárádka pefektně vaří (vždy sním i to co nežeru, navíc si umí i dobře poradit) a velmi pěkně fotí. No a nedávno založila blog. Co mě ale nejvíce zaujalo jsou sendviče Elvise Presleyho. A čím jsou tak zajímavé? V komentářích můžete hádat a pak se na to můžete podívat u ní na blogu. Napsala bych více, ale to bych vám prozradila, z čeho jsou, a to nemůžu.


(Orázek je výjmečně z googlu, nechtěla jsem napovídat).

Smoothie - kiwi banán

11. november 2012 at 14:53 | Bonnie |  Food




Znáte smoothies? Jestli ne tak vám teďka přínáším recept na snad nejjednodušší smoothie který existuje, a chutná výborně.

Abych vám popsala co jsou smoothie. Jsou to koktejly z čerstvého ovoce (případně mraženého), ledu a jako základ se používá džus, voda, čaj (zelený, jasmínový), mléko nebo trochu jogurtu. A co ve většině smoothies najdete je špenát. Je to hlavně kvůli jeho vitamínům, takže doplňuje například železo, kterého ovoce tolik nemá. Být tam ale nemusí, já si smoothies dělám hlavně na chuť. Nápoj je to spíše hustý a pokud máte dobrý mixér tak je to taková tekutější kaše z ovoce. Dělají se i zeleninové smoothies, z těch já můžu jedině mrkvové.

Ingredience:
1ks Kiwi
2ks Banán
2dcl Pomerančový džus



Postup: Vše smícháme a rozmixujeme. Jednu půlku jsem měla včera k večeři a druhou dnes k snídani. Podávat ho můžete s ledem, ale nemusíte. A musím uznat, že dneska chutnal ještě líp protože se všechny chutě spojily a uvolnily. A co je super? Že je bez cukru (krom toho, co máte v džusu).

No asi jsem vám žádnej zázrak nepřinesla, ale pokud držite dietu a chcete zaplnit břicho tak je tohle úplně ideální a nebo pokud nejste schopni do sebe nacpat denní dávku vitamínů v podobě ovoce, tak ho prostě rozmixujte a vypíjte. Jo a vybírejte co nejměkčí ovoce, pouští nejvíc šťávy :)

Zázvorový sirup - Ginger syrup

11. november 2012 at 14:38 | Bonnie |  Food

Takže jsem si pro vás připravila recept na zázvorový sirup. Přichází zima a všem nám příjde vhod, zvláště až nám bude zima, nebo příjde kašlíček a rýmička. Je to velmi jednoduché, takže se toho nebojte. A ani se nebojte koupit si zázvor, jeden středně velký kořen výjde kolem desetikoruny (já ho kupuji většinou v ceně 42Kč/Kg).

Ingredience:
Středně velký až velký zázvor ( 200g)
půl litru vody
kilo cukru


Kilo cukru se může zdát moc ale pro správnou konzervaci by se měl dodržet poměr voda cukr 1:2. Navíc pak bude mít víc sirupovou konzistenci.

Postup je následující: Zázvor oloupeme (jde to i škrabkou) a nakrájíme na tenší kolečka (3mm max) a nebo celý zázvor naškrábeme škrabkou na plátky. Dáme vařit vodu i s cukrem a zázvorem. Ve škole nás učili - studená voda - dobrý vývar, teplá voda - dobré maso. S tímto je to podobně. Až se voda začne vařit ztlumte jí, aby jen lehce probublávala a vařte ji tak dlouho dokud vás nebude lehce pálit. Dávejte si pozor, ať to vážně nepřeženete, protože to je pak sirup moc štiplavý a když si k tomu připočtu, že mě škrábe v krku, tak je to vražedná kombinace. Prostě ochutnávejte. Mám ozkoušeno, že je to však minimálně půl hodiny, někdy jsme zázvor vařili i několik hodin, ale to jsme nedělali sirup ale jen odvar, aby jsme si vypálili bacily.
Mezitím si vyvařte ve vodě zavařovací skleničky (od přesnídávek a malé majonézy jsou nejlepší). Sirup do skleniček nalévejte co nejteplejší (přes sítko) a pozor, nenechte skleničky vychladnout, mohly by popraskat. Zavřete, otočte a otočené nechte vychladnout.

Tento sirup skladujte v suchu a temnu, někde ve skříni, nemusí být v lednici. Bohužel zatím nemám odzkoušeno jak dlouho vydrží, zavařeniny ale vydrží věčně. Někdo radí před otevřením poklepat na víčko, pokud vydává dutý zvuk, pak je vše v pořádku.

Poznámky:
1. Zbylý zázvor rozložte na plech a nechte vyschnout. Můžete jej ještě poprášit cukrem kdyby příliš lepil - Voala - Kandovaný zázvor.
2. Zázvor si můžete při vaření dochucovat, například pomeranči, citrony, skořicí, hřebíčkem, nebo si zavařte jogi tea. Fantazii se meze nekladou.
3. Sirup používám jako sladidlo do čaje, nebo si ho dávám při nemoci na lžičce, ale bacha, občas je to vážně síla!
4. Někde jsem viděla použití zázvorového sirupu místo šťávy. Nemám ale odzkoušené jak by to mohlo chutnat.


Brownie v hrnečku

7. november 2012 at 10:10 | Bonnie |  Food

Takže jsem si asi před deseti minutami snědla brownie v hrnečku... Určitě ji znáte takové ty rychlé hrnečkové buchy z mikrovlnky. Tuhle jsem vyzkoušela, byla výborná, tak vám sem dávám recept.

Náročnost:
do 10 minut, 1/5

Ingreience:
1/4 hrnečku mouky (použila jsem hladkou)
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/4 čtvrt hrnečku hnědého cukru
2 Lžíce pravého nesladkého kakaa
špetku soli
2 Lžíce oleje
2 Lžíce mléka nebo kávy
a hrneček který můžete dát do mikrovlnky, já používám na tyto buchty pro jistotu půllitráček, tentokrát by mi stačil ale normální.

Postup je velmi jednoduchý proto se vůbec nebojte. Do velkého hrnku si prosejte mouku s práškem do pečiva, aby se pořádně pravidelně smísili (v americe mají mouku již smíchanou s pp takže nemají problém se špatným promícháním), potom prosejte kakao (hrudky pak rozmačkejte lžičkou v sítku a doprosejte), hnědý cukr a špetku soli, vše řádně promíchejte. Pak přidejte olej a mléko, nebo kávu. Já jsem tam dala dvě (spíše tři) lžíce mléčného kafe. Vše promíchejte až budete mít takovou pastu. Celé to pak strčtě do mikrovlny na 30 - 90s na nejvyšší výkon. Já měla 800W a potřebovala jsem minutu. Jestli máte brownies akorát poznáte když je odkryjete vidličkou. Nemají být úplně upečené, ale takové vláčné a vlhké. Výhoda je, že zde není vajíčko, takže když je budete mít méně upečené a dáte si ještě k horkým vanilkovou zmrzlinu budete mít skoro čokoládové suflé.

Poznámka: Udělala jsem dvě drobné chyby, první z nich byla, že mám ráda méně cukru, takže příště uberu. Nemyslím si ale, že by tam bylo cukru moc. A druhá je, že jsem si udělala moc silnou kávu, takže byla až příliš cítit (no asi víte jak chutná kafe když to přeženete s dávkováním)

Jinak byla buchta výborná, a pro mě snídaně č.1.

+ Mléko

Zdroj s fotonávodem: http://blogs.babble.com/