Hrášková a cibulová polévka

19. november 2012 at 19:10 | Bonnie |  Food
Možná si připadáte, že vám sem dávám samý hloupý recepty, ale řekněme, že je to proto, že znám spoustu lidí, co vařit moc neumí, nebo jim plotna prostě nevoní, a pak taky jsou to velmi levná a rychlá jídla, což se mě jako študákovi s velmi pracovně vytíženým mužem velmi hodí. Tentokrát jsem měla polívkovou, tak tu máte dva recepty na polívku. Cibulačku a Hráškovou. Obě jsou husté a syté, a o to lépe. A ačkoli se tvrdí, že hrášek i cibule nadýmají, u těchto polívek jsem nikdy problémy neměla, takže se nebojte, a když se bojíte, tak je nevařte.

Cibulačka

Ingredience:
Polévka
6 velkých cibulí
olej
1l zeleninového vývaru
tymián
1 lžička másla
pepř, sůl
(česnek)

Příloha
Toastový chléb / bagetka
sýr / kozí sýr / ovčí sýr ... No jak kdo má rád.


Postup
Cibuli nakrájíme na čtvrtky a na dostatečném množství oleje lehce osmažíme se solí. K cibuli přidáme tymián a chvíli dusíme. Potom přídáme vývar a uvedeme do varu, nato vaříme dokud cibule nezměkne. V téhle fázi můžeme přidat trošku česneku na zostření, ale nepřehnat, neni to pak dobrý. Pak vezmeme potopný mixér a polívku rozmixujeme, nejlepší by bylo jí pak ještě propasírovat, aby byla úplně kašovitá, ale to není v moci všech. Následně přidáme lžičku másla, opepříme, dochutíme jak je třeba a podáváme. A nesmím zapomenout na bagetku posypanou sýrem a zapečenou do křupava. Já jí dělám v minitroubičce, trvá to ani ne minutu. Dám tam rozpéct tu bagetku a asi v půlce, až začne zlatavět na ní nastrouhám sýr a dám to tam dodělat. S ní je to úplná mňamka.


A cena? Má to smysl počítat? No řekněme odhadem že cibule stojí do 6ti kč, pokud jí máte ze zahrádky jako já, tak 0Kč, koření se nedá spočítat ani na korunu, lžička másla 3kč, kostka bujonu 5kč a trocha oleje.
T.j.: max 20Kč na litr polévky.

A teď chyby
1. Cibulku jsem smažila moc dlouho.
2. Dala jsem moc oleje.
3. Použila jsem masový bujón.
4. Přehnala jsem to s česnekem.

Čas cca 30minut


Hrášková polévka
Tu dělám hrozně ráda. Je hutná a nedá se skoro zkazit, mimochodem výborná na štědrovečerním stole.

Ingredience
1 pytlík mraženého hrášku v pytlíku (vybírejte pořádně, ovlivní celou chuť polévky)
1/2l zeleninového vývaru
kousek špeku/ sádla/ slaniny (- je to na vás, množství taky, nikdy jsem nevážila, asi hrst, sádla samozřejmě méně, jen na opečení cibulky)
1 cibuli
1/2 palice česneku (pokud máte ten českej vypalovák, tak uberte, tam stačí i jeden stroužek)
sůl
pepř
majoránku
rohlík/veku

Postup
Na drobno pokrájenou cibuli osmahneme společně s pokrájeným špekem do růžova, poté zalejeme vývarem a přidáme mražený hrášek a prolisovaný česnek. Část hrášku si dáme stranou a uvaříme v jiném kastrůlku. Není třeba to dělat, můžete ho vyndat potom, ale už na něm navždy budete mít cibuli. Teď je čas na osmahnutí krutónků z rohlíku/veky. Až hrášek změkne, rozmixujte ho potopným mixérem i s cibulí. Prostě z toho udělejte kaši. Teď, pokud máte polívku moc hustou, přidejte horkou vodu. Postupně, ať to nepřeženete. Potom přidejte trochu smetany, zjemní vám polívku, nepřežeňte to, pak je tam moc cítit. Dochuťte a až přestanete vařit, nasypte navrch majoránku a zavřete pokličkou. A může se podávat! :)


Chyby:
1. Často si zapomenu koupit slaninu. Pak polívku radši vůbec nedělejte, nemá to smysl.
2. Mám málo hrášku, dala jsem moc vývaru. V tu chvíli se to snažím zahnat hráškem z konzervy, kterej doma mám vždycky.
3. Zapomenu na česnek.
4. Přeženu to se smetanou.






Bon Apetit!


 

Be the first one to judge this article.

Comments

1 Ofélie Ofélie | Web | 26. october 2013 at 10:10 | React

To vypadá skvěle!

New comment

Log in
  Don't you have your own web yet? Create it for free on Blog.cz.
 

Actual articles

Advertisement